You are currently viewing ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ REIKI ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ REIKI ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ

Το Ρέικι είναι μία μέθοδος χρήσης της συμπαντικής ενέργειας, για βελτίωση της ευεξίας και για θεραπεία πνεύματος, σώματος και νου. Μάθετε πώς εφαρμόζεται και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία. Όλοι έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τον εαυτό τους και να βοηθήσουν τους άλλους να θεραπευτούν. Η συμπαντική ενέργεια ρέει μέσα σε όλους μας. Ωστόσο, η ροή της ενέργειας μπορεί να συναντήσει εμπόδιο σε περιόδους άγχους και ασθένειας.

Το Ρέικι είναι μια απλούστατη, αλλά ισχυρή μέθοδος θεραπείας, στην οποία, με τη χρήση των χεριών, τα εμπόδια εξαφανίζονται και η ροή της ενέργειας αποκαθίσταται στο σώμα. Αυτή η ενεργοποιός δύναμη που ξαναζωντανεύει και απελευθερώνει το δυναμικό που υπάρχει μέσα μας, η δύναμη αυτή υπάρχει σε κάθε έμβιο ον της γης, για να αντιμετωπίζει δημιουργικά τα προβλήματα που προκύπτουν και να ενεργεί στη ζωή του ως αγωγός του καλού. Έφτασε από την Ιαπωνία στη Δύση, μέσω της Καλιφόρνια και της Χαβάης.

Ο ιδρυτής του Ρέικι είναι ο Dr. Mikao Usui, ένας χριστιανός καθηγητής της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Doskina, που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα. O Dr. Usui πέρασε την υπόλοιπη ζωή του θεραπεύοντας τους ασθενείς και διδάσκοντας το σύστημα που ονόμασε Ρέικι: • Rei(Ρέι)-συμπαντικό • Ki(Κι)-ζωτική δύναμη Μετά από μερικά χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι άνθρωποι έπρεπε να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στην ίδια τους τη θεραπεία, για να είναι τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Έτσι, ξεκίνησε να διδάσκει τις πέντε (5) Αρχές του Ρέικι. Σκοπός αυτών των Αρχών ήταν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια θετική πνευματική και ψυχολογική στάση, που θα συμπλήρωνε τη θεραπεία. Οι 5 Αρχές του Ρέικι είναι συστατικά μιας πλήρους ζωής και πρέπει να τις εξασκούμε καθημερινά. Μας βοηθούν να πιστέψουμε ότι ακόμη και μικρά βήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ευτυχία και την ευεξία μας.

Αυτές είναι :

1. Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς: Μόνο για σήμερα, ο νους να είναι ήσυχος. 2. Μόνο για σήμερα μη θυμώνεις: Μόνο για σήμερα μείνε ήρεμος.

3. Μόνο για σήμερα, κέρδιζε τίμια το ψωμί σου: Δεν κάνω κακό σε κανέναν και σε τίποτα, δεν βλάπτω το περιβάλλον.

4. Μόνο για σήμερα, τίμα όσους όσους συναντάς: Τιμώ τους γονείς μου, τους δασκάλους, τους φίλους μου και τον εαυτό μου.

5. Μόνο για σήμερα, δείχνε ευγνωμοσύνη σε κάθε έμβιο ον: Ευχαριστώ όλα τα έμβια όντα και όλες τις καταστάσεις, όποιες κι αν είναι, για το πολύτιμο δίδαγμά τους, για την ανάπτυξη και επίγνωση.

Μια από τις παραδόσεις του Ρέικι είναι αυτή της ανταλλαγής, που σημαίνει δίνουμε κάτι, σε αντάλλαγμα αυτού που λαμβάνουμε. Δούναι και λαβείν. Βρίσκουμε έναν τρόπο να ευχαριστήσουμε τον θεραπευτή μας, ώστε να διατηρείται η ροή της ενέργειας ανάμεσα στον αποδέκτη και τον δότη. Η αμοιβή του θεραπευτή μπορεί να χρηματική, ένα μικρό δώρο, ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα φαγητό…

Οφέλη του Ρέικι : Δίνει στους ανθρώπους αυτό που χρειάζονται. Ισχυροποιείται η εμπιστοσύνη μας στο σύμπαν, οι σχέσεις μας γίνονται πιο ικανοποιητικές, βελτιώνεται η υγεία και η διάθεσή μας, διεγείρονται οι 5 αισθήσεις, αυξάνεται η διαίσθηση, αυξάνεται η ροή της ενέργειας, απομακρύνονται οι τοξίνες, αυξημένη ενεργητικότητα, σωματική χαλάρωση, ευεξία, ηρεμία, ελάττωση των πόνων (όπως πονόδοντος και ημικρανίες), βελτίωση του ύπνου, βελτίωση ελέγχου διατροφής.

Επίσης, ωφελεί και τον θεραπευτή και το άτομο που δέχεται τη θεραπεία, θεραπεύει μακροχρόνιες διαταραχές και προβλήματα (έκζεμα, άσθμα, αλλεργίες, πονοκεφάλους, ημικρανίες, πόνους στη μέση, αρθρίτιδες), βοηθά σε περιπτώσει αιφνιδίου σοκ, ανακουφίζει πόνους από τραυματισμούς και επιταχύνει την επούλωση. Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει σε σημαντικά προβλήματα, βοηθά και στην καλή ψυχολογική διάθεση, εξαλείφει προβλήματα που προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως το άγχος. Επιδρά επίσης στο συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδό μας και βοηθά να διορθώσουμε ό,τι είναι λάθος στη ζωή μας, μας βοηθά να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο, χαρίζοντάς μας εμπιστοσύνη και ισορροπία. Φέρνει ολοκλήρωση και τάξη στη ζωή μας και επιτρέπει μια αλλαγή της συνειδητότητας.

Βοηθά στην μεταβολή μας από την αρρώστια στην ίαση, από το άγχος στην ηρεμία, από τη δυστυχία στην ευτυχία. Πώς λειτουργεί το Ρέικι :Κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας, οι θεραπευτές του Ρέικι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες θέσεις των χεριών, που αντιστοιχούν στο φυσικό σώμα, τα όργανά του και τα επτά τσάκρα. Τα τσάκρα (chakra) είναι κέντρα συγκέντρωσης ενέργειας που πάλλονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η ενέργεια του Ρέικι εξισορροπεί τα τσάκρα και το ενεργειακό πεδίο που περιβάλλει το σώμα και ανακουφίζει από σωματικές και συναισθηματικές ενοχλήσεις. Κάθε τσάκρα συνδέεται με συγκεκριμένους αδένες και μέρη του σώματος, καθώς και με συγκεκριμένες πτυχές της συναισθηματικής και ψυχικής ενέργειας, από το βασικό ένστικτο επιβίωσης, έως και την αναζήτηση της γνώσης.

1ο τσάκρα: Της ρίζας, στη βάση της σπονδυλικής στήλης, συνδέεται με τα επινεφρίδια, την ουροδόχο κύστη, τα γεννητικά όργανα, την σπονδυλική στήλη και τη ζωτική ορμή.

2ο τσάκρα: Το ιερό τσάκρα, σχετίζεται με τις ωοθήκες και τους όρχεις, τα όργανα αναπαραγωγής, τα πόδια και τη ζωτικότητα.

3ο τσάκρα: Του ηλιακού πλέγματος. Συνδέεται με το πάγκρεας, το συκώτι, το στομάχι, καθώς και με τη δύναμη, το φόβο και τον έλεγχο.

4ο τσάκρα: Της καρδιάς. Συνδέεται με το θύμο αδένα, την καρδιά, τους πνεύμονες και την αγάπη.

5ο τσάκρα: Του λαιμού. Σχετίζεται με το θυροειδή αδένα, τις φωνητικές χορδές, τα χέρια και την αυτο-έκφραση.

6ο τσάκρα: Του τρίτου ματιού. Σχετίζεται με την υπόφυση, το μέτωπο, τη διάνοια και την όραση μέσω του «τρίτου ματιού».

7ο τσάκρα: Της κορώνας. Συνδέεται με την επίφυση, το κρανίο και την πνευματική επίγνωση. Οι θεραπευτές θεραπεύουν όλο το άτομο, δουλεύοντας συστηματικά με όλο το σώμα και τα τσάκρα του.

Η θεραπεία βρίσκει μόνη το δρόμο της και δεν είναι κατευθυνόμενη. Ο αποδέκτης παίρνει όση ενέργεια χρειάζεται και αυτή κατευθύνεται στις περιοχές που τη χρειάζονται. Επειδή δύσκολα κάποιος από εμάς θα καταλάβει με λόγια τι είναι το Ρέικι, καλό είναι να μπούμε στη διαδικασία να το βιώσουμε.

Υπάρχουν πλόεν πάρα πολλοί θεραπευτές Ρέικι, που μπορείτε να απευθυνθείτε ή να εμφανιστεί μπροστά σας. Σϊγουρα, κάποιοι απ’ αυτούς να μην είναι σοβαροί επαγγελματίες ή να μην έχουν δώσει τον σεβασμό που αρμόζει στο Ρέικι, υπάρχει όμως πληθώρα θεραπευτών που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη θεραπεία. Γι αυτό βιώστε όλοι μια θεραπεία Ρέικι.

Το μόνο που έχετε να χάσετε εξάλλου, είναι η πλευρά του εαυτού σας που δεν σας άρεσε πριν. από : http://lovepeaceangelhapiness.blogspot.gr/… Ειρήνη Λάμπρου, Oficcial Trainer του Studio One.http://www.clickatlife.gr (Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και  δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία.Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.)

Αναρτήθηκε από holistichealthcenter στις 1:02 μ.μ.Δεν υπάρχουν σχόλια: Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο PinterestΕτικέτες REIKI

6 CHINESE REFLEXOLOGY POINTS FOR SEASONAL ALLERGIES

6 Chinese Reflexology Points for Seasonal Allergies: How to Massage Your Feet for Natural Allergy Relief

If you’ve got seasonal allergies and are looking for a natural alternative to allergy pills, here are 6 Chinese reflexology points that can harmonize and strengthen your body’s Qi (life force energy), which can then in turn, bring on relief from your symptoms.

I used to suffer from seasonal allergies too, but it’s been over 15 years since I’ve been allergic to pollen and grass.  I do remember that freshly mowed lawns were the worst!  It’s been so long that I’ve forgotten what it feels like to have allergies. However, I got a poignant reminder recently, and that’s why I’m inspired to share these reflexology points with you.The other day, my son was invited over to his friend’s house for a playdate.  R was so excited to have a friend over and rushed out of his house to greet us. However, after the initial excitement wore off, I noticed that R was rubbing his eyes a lot. His mom mentioned that he had allergies and she brought him a wet facecloth to soothe his eyes. As the little guy held the cool cloth over his face, I felt so bad for him because he was clearly not having a fun time with allergies.I showed R’s mom some reflexology points related to allergies and she was very open to giving them a try. After rubbing her son’s reflexology eye point for about 30 seconds, she studied R carefully and remarked that his eye looked a bit better. When I saw how quickly her son had responded to the reflexology (children often respond very quickly to energy healing), I knew that I had to get off my butt and write this article. So, here it is.

Traditional Chinese Medicine Perspective on Allergies

The Traditional Chinese Medicine perspective on allergies is that they’re a result of weak Qi (life force energy). In a simplistic nutshell (keep in mind that I’m summarizing thousands of years of practice into three lines here), here’s what’s going on:

  • Weak Lung Qi – The Lung channel is considered the first defense against invasion of “external evil” (e.g. dust, pollen). When it’s weak, allergens can “invade” the body.
  • Weak Spleen Qi – A weak Spleen channel is unable to carry out one of its basic functions, which is to transform fluid in the body (aka clear out mucous)
  • Weak Kidney Qi – Kidney Qi is like the battery pack of your body so if Kidney Qi is weak, often the other types of Qi are also deficient. Interestingly, Kidney Qi is considered to be depleted by long-term use of medications and that would include allergy pills, antihistamines and cortisone shots. How ironic.

The good news is that you can strengthen your Qi with Chinese Reflexology. Keep reading to learn how.

Holistic View on Allergies

From a holistic point of view, allergies are a result of the body’s immune system going into overdrive.  The reason it does this is because it’s overloaded and overreacting.  Things that overload the immune system include stress and toxins.Your body can be exposed to toxins through what you eat, what you breathe and what you touch. For example, chemicals and preservatives in food, medications, mold in the air, VOC’s in paint, chemicals in household cleaners, chemicals in health and beauty products, and even walking through a field of pesticide sprayed grass.

Emotional Causes of Allergies

Louise Hay, one of the pioneers in linking illness to emotion, shares in her book, You Can Heal Your Life, that allergies are related to the following:

  • Denying your own power – Louise writes, “Who are you allergic to?”
  • Emotional congestion. Fear of the calendar. A belief in persecution. Guilt.

Basically, the body’s sense of overwhelm is a manifestation of an emotional state of overwhelm and feeling unsafe.

Chinese Reflexology Points for Allergy Relief (Seasonal Allergies)

As you can see, there’s a lot going on when it comes to allergies—physically, emotionally and energetically. Allergies involve your whole body. It’s not just your nose, eyes or lungs. The symptoms are like flags flapping in the wind, to let you know that your body’s systems are not in balance.To eliminate allergies completely, it takes time because allergies are the result of a systemic condition that has probably been ongoing for many years.  While that sounds a bit intimidating, what you need to focus on is looking after your body as a whole and being open to the idea of a long-term solution, rather than a quick fix for symptoms.You can strengthen your body by:

  • Reducing the toxins in your body and your exposure to toxins
  • Strengthening your Qi: when your energy is balanced and strong, the physical body follows

This article will focus on 6 Chinese Reflexology points for allergies.  All of these points are geared towards alleviating the energy imbalances associated with allergy symptoms (e.g. itchy eyes, sniffly nose and scratchy throat).  As well, two of these points help to balance and strengthen the body’s Qi for longer-term results. However, to really notice a difference, you’ll need to commit to practicing Chinese Reflexology regularly as part of your lifestyle.Here’s what we’ll cover:

  1. Lung reflexology point (for symptoms and long-term Qi harmonizing)
  2. Main reflexology point for sinus (symptoms)
  3. Nose reflexology point (symptoms)
  4. Throat reflexology point  (symptoms)
  5. Reflexology point for the eyes (symptoms)
  6. Lymphatic drainage reflexology point (symptoms and long-term Qi)

If you want to learn how to use Chinese Reflexology to correct the imbalance that is the root cause of your allergies, you’ll need to learn a few more points than what’s covered in this article.  I taught these in a workshop this spring and have heard back already from someone who eliminated their symptoms completely. If you’re interested, a recording is available for sale. Just send me an email if you’d like to learn more.

Disclaimer

First, here’s the usual disclaimer that I have to include.  I copied this from a website and added stuff I remember seeing elsewhere :).The information and materials contained here are intended for informational and educational purposes only, and are not in any way intended to be used as a substitute for professional medical advice, treatment or care.As well, if you are pregnant or have an acute heart condition, do not practice reflexology.  If you are not sure whether it is appropriate for you to practice reflexology, consult your medical practitioner.

1) Chinese Reflexology Point for Lungs

As I mentioned above, in Chinese Medicine, the lung meridian is your first barrier of defense against “external evil”, basically the stuff outside your body that makes you feel sick when it gets inside your body. With respect to seasonal allergies, this would be pollen and other airborne allergens that trigger a reaction in your body.The Chinese reflexology point for the lungs isn’t a point, but actually a large area on the soles of your feet. The reflexology lung point is located on the ball of your foot, under the three middle toes.  You’ve got one on both your left foot and your right foot.To massage this area, press deeply with your thumbs and when you feel a point that is tender to touch, press more deeply and massage using small circles. Move slowly across the lung point and be sure to massage the entire area.  You should aim to massage this area for about 60 seconds per foot.

2) Main Reflexology Point for the Sinus

This point is pretty amazing at helping to clear stuffiness in your nose.  While everybody is different and they react differently, I’ve found that massaging the sinus point can be quite effective at clearing congestion in the nose.There are actually five reflexology points for the sinus on each of your feet, but we’ll focus on the main reflexology point for the sinus because this is where you’ll get the most bang for your buck.This point is located on the tip of your big toe on the pad of the toe (bottom of your toe). To massage this point, imagine that you’re crushing dried oregano between your thumb and fingers to sprinkle on a yummy Greek salad. Hold your toe with your forefinger and rub with your thumb (right hand for right foot and vice versa for the left side). Do this for about 60 seconds for each foot.

3) Chinese Reflexology Point for the Nose

The Nose reflexology point is located on the edge of the big toe, right where the sole (pink) meets the skin (white).  It’s beside your toenail, just above the toe knuckle.You’ve got a nose point on both of your big toes. The left toe corresponds to the right side of your nose and the right toe corresponds to the left side of your nose.Yup, that’s confusing, but that’s how your body’s energy meridians work. They cross over at the neck.This point will help harmonize the energy in your nose region, that’s affected by sneezing and mucous.  Primarily, the benefit of this point is for symptom relief as your nose is merely the vessel for the mucous to pass through and not the root cause of the mucous.  But, if your nose is bugging the hell out of you, this point is worth massaging, especially in tandem with the reflexology point for sinuses.To massage this point, you’re going to go back to the crushing oregano metaphor, but you’ll switch hands. Use your right hand for your left toe and left hand for your right toe.  Grasp and support the toe with your index finger and rub side to side with your thumb.  It’ll be like you’re rubbing from the toenail to the toe pad back and forth, back and forth. Do this for 30 seconds for each foot.

4) Chinese Reflexology Point for the Throat

Get rid of a cold fast with the Chinese Reflexology throat reflexology point

The throat reflexology point is very easy to find. It’s located at the tip of the webbing between your big toe and second toe. You’ve got a throat point on both of your feet.To massage this point, use the knuckle of your index finger to press into this point with a digging and twisting motion. You’ll press and rotate at your wrist as if you’re twisting a door knob back and forth or turning a key in a lock.It’s important to find the right amount of pressure without pressing too hard. The tops of your feet are much more sensitive than the soles of your feet.  You definitely don’t want to press so hard that you cause bruising as this is counterproductive and can negatively affect your body’s Qi in the throat area. Twist in both directions for about 20 to 30 seconds depending on your symptoms (more time if your throat is very scratchy, less time if it’s not as scratchy).  Repeat for the throat point on your other foot.

5) Chinese Reflexology Point for Eyes

Your eye reflexology points are located on the undersides of your second and third toes. It’s like a U-shaped area below your toe pads.Because the energy meridians in your body cross over each other at the neck, the reflexology point for your LEFT eye is on your RIGHT foot. And conversely, the point for your right eye is on your left foot.To massage these points, use your thumbs to press and rub the U-shaped area in an up and down motion. Depending on how itchy your eyes feel (the itchier, the more the Qi needs balancing and strengthening), rub the eye reflexology points from anywhere between 30 to 60 seconds on both feet.

6) Lymph Drainage Reflexology Point

The lymphatic system plays an important role in the proper functioning of your immune system. Here’s a great description from the RWJ University Hospital Hamilton:“The lymphatic system is a defense system for the body. It filters out organisms that cause disease, produces white blood cells, and generates disease-fighting antibodies. It also distributes fluids and nutrients in the body and drains excess fluids and protein so that tissues do not swell.”

Get rid of a cold fast, lymphatic drainage reflexology point

There are several reflexology points related to the lymphatic system, but today, we’ll focus on the point that’s associated with lymphatic drainage in the breast/armpit region.This reflexology point is located in the webbing between the bones of your big toe and second toe. Most people find this point is very sensitive, probably because the only way to move lymph fluid in the body is through movement and exercise. Sitting at a desk simply doesn’t cut it, so many people have sluggish lymphatic systems.To massage this point, use the knuckle of your index finger to press and stroke downwards from the base of your toes towards the bottom of the V that’s formed where the bones meet. When you reach the bottom of the V, lift up your knuckle and place it back at the base of your toes and stroke downwards again. Repeat for 30 strokes. Because this point is on the tops of your feet which are more sensitive than your soles, be careful not to press so hard that you irritate the skin.

Putting It All Together

Now that we’ve covered most of the main points for harmonizing the energy (Qi) related to allergy symptoms, here’s a quick summary of what to massage and how often.

Lung Points60 seconds
Sinus Points60 seconds
Nose Points30 seconds
Throat Points20 to 30 seconds
Eye Points30 to 60 seconds
Lymph Drainage Points30 strokes

I would recommend massaging these points on a daily basis. While some people may experience immediate relief with some of these points, it’s likely that it may take up to two weeks before you notice a difference. Everybody’s body is different and responds differently.Chinese Reflexology is not about popping a pill to mask symptoms. It’s about helping your body return to a state of balance so that it’s not so overwhelmed and can thus, better manage allergy symptoms. For those of you committed to practicing daily, I applaud you and would love to hear from you.

Want a Quick Reference Chart of the
6 Chinese Reflexology Points for Seasonal Allergy Relief?
Simply fill out the form below and you’ll get the chart and you’ll also receive Chinese Reflexology foot charts, free mini lessons and my complimentary monthly newsletter. It’s a fun way to learn self-healing tips and techniques for the body, mind and spirit.Πηγή:http://www.chinesefootreflexology.com
(Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και  δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία.Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.)
Αναρτήθηκε από holistichealthcenter στις 12:52 μ.μ.Δεν υπάρχουν σχόλια: Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο PinterestΕτικέτες ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Βιταμίνη Β12: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της

Η ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΑΣ ·Βιταμίνη Β12: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της

Πώς να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με την απαραίτητη βιταμίνη Β12 

Μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, γι’ αυτό και χρειάζεται να είστε σίγουροι ότι τη λαμβάνετε σε επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή σας.Όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έτσι και η Β12 εμπλέκεται σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες, μεταξύ αυτών και στο μεταβολισμό.Τα οφέλη από την εν λόγω βιταμίνη, όμως, εκτείνονται και σε διάφορους άλλους τομείς που την καθιστούν απολύτως απαραίτητη στον οργανισμό μας και την καθημερινότητά μας, ενώ οι διαφορές της από άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος, είναι αρκετές:

  • Οι περισσότερες βιταμίνες Β δεν αποθηκεύονται σωστά από τον οργανισμό μας, σε αντίθεση με τη Β12 η οποία αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι
  • Βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικής προέλευσης τροφές κι έχει αρκετά πολύπλοκη δομή
  • Η απορρόφησή της είναι σύνθετη
  • Ο οργανισμός απαιτεί μεγάλες ποσότητες από άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος, ενώ από τη Β12 η συνιστώμενη ημερήσια δόση αντιστοιχεί στο βάρος μιας… νιφάδας χιονιού
  • Είναι η μοναδική βιταμίνη που περιέχει κοβάλτιο

Τα Πλεονεκτήματα της Βιταμίνης Β12 για την Υγεία Μας

Προστατεύει ενάντια στις καρδιακές παθήσεις.Επαρκή επίπεδα βιταμινών Β12, Β6 και Β9, έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος, της ομοκυστεΐνης . Τα χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία, η οποία προωθεί την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει την πιθανότητα καρδιακών προσβολών.
Αυτή είναι μία πραγματικά πολύ σπουδαία δράση τους, καθώς η υψηλή ομοκυστεΐνη αποτελεί έναν πραγματικά σοβαρό κίνδυνο: Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;Προστατεύει και επιδιορθώνει το DNA, μειώνει την πιθανότητα καρκίνου και καθυστερεί την γήρανση.H απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος (Folate – Β9) είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό και διατήρηση του DNA, που βοηθάει στην αποτροπή του καρκίνου και στην καθυστέρηση της γήρανσης.
Δείτε και Βιταμίνες που προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση

Προστατεύει από την Άνοια και την Γνωστική Παρακμή.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 αυξάνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, που οδηγούν τον οργανισμό στην μείωση της ικανότητας μεταβολισμού των νευρομεταβιβαστών. Λόγω τον περιορισμών στις χρόνιες μελέτες στους ανθρώπινους πληθυσμού, δεν βρέθηκαν σαφής συσχετίσεις στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 και της γνωστικής παρακμής.Παρόλα αυτά αρκετές μελέτες παρατήρησης αποδεικνύουν ότι η αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας, και ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 σχετίζονται με την γνωστική παρακμή.Προστασία από το Αλτσχάιμερ.Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια σε Βιταμίνη Β12 και Φολικό Οξύ (Folate – Β9) μπορούν να διπλασιάσουν την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ.Ενέργεια και Αντοχή. Έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και αδυναμία. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητα για την διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ισχυρισμοί για χρήση της βιταμίνης Β12 σαν πηγή ενέργειας ή ενίσχυσης των αθλητών δεν έχουν αποδειχτεί.

Η σημαντική της δράση Βιταμίνη Β12: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής της

Η βιταμίνη Β12, όπως είδαμε και παραπάνω, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του DNA, μια διαδικασία η οποία απαιτεί επίσης φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, κάτι που σημαίνει ότι η έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Δείτε Τα οφέλη του φυλλικού/φολικού οξέως: Τροφές που το περιέχουν
και Η βιταμίνη Β6 και η υγεία των οστών!Ταυτόχρονα, και οι τρεις παραπάνω βιταμίνες συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό της βιταμίνης ενδέχεται να «γεννήσουν» προβλήματα στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με τον έλεγχο της διάθεσης.
Δείτε και Η σεροτονίνη και τροφές που την ενισχύουν!Τα πολύ χαμηλά επίπεδά της συνδέονται και με βλάβες στα νεύρα, με κατάθλιψη, αναιμία, υπόταση, κακή μνήμη, τρέμουλο, κόπωση, αδυναμία, συμπτώματα που ενδεχομένως να σχετίζονται και με άλλες παθήσεις. Ο έλεγχος, όμως, της βιταμίνης στο αίμα μας κρίνεται απαραίτητος, προκειμένου να βεβαιώσουμε ότι δεν ταλαιπωρούμαστε από έλλειψή της.Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της αντιστοιχεί σε 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα για ηλικίες 14 ετών και άνω, 2,6 μικρογραμμάρια ημερησίως για τις εγκύους και 2,8 μικρογραμμάρια για τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Πώς να τη λάβετε σωστά από τη διατροφή σας

Δυστυχώς για τους χορτοφάγους, οι καλές φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12 είναι λίγες και απορροφάται δύσκολα από αυτές, οπότε όσοι απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, θα χρειαστεί να συμβουλευτούν γιατρό για να λάβουν ενδεχομένως τα απαραίτητα συμπληρώματα ή να ενημερωθούν για τροφές εμπλουτισμένες με τη βιταμίνη, όπως κάποια δημητριακά.Οι ζωικές τροφές από την άλλη, αποτελούν σημαντική πηγή της βιταμίνης: για παράδειγμα, μια μερίδα αρνί ή μοσχάρι παρέχει σχεδόν τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης, ενώ μια μερίδα γαλακτοκομικών ή πουλερικών καλύπτει και το 1/3 των αναγκών μας.Τα θαλασσινά, επίσης, έχουν υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης, με μια μερίδα την ημέρα να φτάνει, ίσως και να υπερβαίνει πολλές φορές την ποσότητα της βιταμίνης που χρειάζεστε.Πιο πρακτικά, οι τροφές που χρειάζεται να εντάξετε στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε υγιή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το αρνί, τα χτένια, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το γιαούρτι, τα αυγά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το τυρί και τα μανιτάρια.Στοιχεία από:
www.clickatlife.gr
e-diatrofi.org

“Τροφή”: 

Διαφωνώ κάθετα με την κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων σε οτιδήποτε, καθώς θεωρώ δεδομένο, πως όσο περισσότερη επεξεργασία έχει υποστεί ένα τρόφιμο τόσο λιγοστεύει και η τελική θρεπτική του αξία. Και βέβαια δεν χρειάζεται να σας πω για τα άχρηστα και ενίοτε βλαβερά συμπληρώματα διατροφής, καθώς σε κάθε περίπτωση, το άτομο που παίρνει συμπληρώματα με Β12, μπορεί να έχει τη βιταμίνη να κυκλοφορεί στο αίμα του αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα χρησιμοποιηθεί και από το σώμα τους, γιατί είναι συνθετική, μη οργανική βιταμίνη, ΔΕΝ βιο-διατίθεται με άλλα λόγια.Επίσης το να παίρνετε μεμονωμένα ένα “θρεπτικό” στοιχείο ΔΕΝ σας ωφελεί καθόλου, διότι δεν περιέχουν τα εκατοντάδες άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα τρόφιμα σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ.Τώρα καθώς η εν λόγω βιταμίνη ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ όπως είδαμε σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι, συνήθως οι χορτοφάγοι και οι vegans δεν αντιλαμβάνονται αμέσως εάν οδηγούν τον οργανισμό τους σε έλλειψη, οπότε καλό θα ήταν να περιλαμβάνουν στις εξετάσεις τους και το θέμα αυτό.Κατά την γνώμη μου ο κυριότερος λόγος που η συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων μπορεί να εμφανίσουν έλλειψή στην βιταμίνη Β12, είναι η βιταμίνη D και το ασβέστιο παρακαλώ!!

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο σε κάποιους, αλλά δείτε πόσο απλό είναι: 

η Βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της B12. Έτσι η σαρδέλα για παράδειγμα είναι πηγή ΚΑΙ των τριών, οπότε αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύτιμη είναι στην διατροφή μας.Για περισσότερα Η ανοησία λήψης μεμονωμένων θρεπτικών ουσιών: Συνεργία Βιταμίνης D3-Βιταμίνης Κ2-Μαγνησίου-ΑσβεστίουΓια τους χορτοφάγους όμως και τους vegan ή όσους, τελος πάντων, θέλουν να την συμπληρώσουν ΣΩΣΤΑ από ΦΥΣΙΚΗ ΠΗΓΗ, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες συνεργίες των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό τους έχω μία εξαιρετικά σπουδαία πρόταση να σας κάνω! 

Πρόκειται για τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία περιέχουν: 

 Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.comΔείτε ακόμη: Βιταμίνη Β12 – Μην την ξεχνάτεΒιταμίνη Β12: 8 συμπτώματα ανεπάρκειας που αγνοούμεΒιταμίνη Β12-Κοβαλαμίνη, γιατί την χρειαζόμαστε-Αιτίες και επιπτώσεις της έλλειψης Πηγή: https://www.proionta-tis-fisis.com
(Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και  δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία.Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.)