You are currently viewing Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Σ΄έναν τεράστιο τόπο ενταφιασμού, στη Σακάρα της Αιγύπτου, απαντάται ο λεγόμενος “Τάφος του θεραπευτή”. Καλείται έτσι λόγω των τοιχογραφιών του όπου ανάγονται στο 2.330 π.Χ. και απεικονίζουν δύο άτομα που παρέχουν ρεφλεξολογία σε δύο ασθενείς.

Το ένα άτομο μαλάσσει τα πέλματα, ενώ το άλλο τα χέρια.

Η μετάφραση των αρχαίων ιερογλυφικών λέει:

Ασθενής: Μη με πονέσεις

Θεραπευτής: Θα ενεργήσω έτσι ώστε να με επαινέσεις.

Στα εικονογράμματα της τοιχογραφίας περιλαμβάνονται πολλά σύμβολα ενέργειας (η γαλάζια κυματοειδής γραμμή συμβολίζει τα νερά του Νείλου, τη Ζωτική δύναμη του σύμπαντος, η πυραμίδα σύμβολο ενέργειας σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, το “λευκό πτηνό της ειρήνης και του παραδείσου” σύμβολο γαλήνης και ευημερίας).

Επίσης αναφορές σχετικές της ρεφλεξολογίας υπάρχουν στα πιο ονομαστά Ασκληπιεία της Αρχαιότητας, όπως αυτά της Τρίκκης, Τιθορέας,Κω, Ιερού, Αμφιάρειου και Επιδαύρου όπου εφαρμοζόταν μια μορφή πιεσοθεραπείας όμοια με αυτή της ρεφλεξολογίας.

Αναφορές υπάρχουν και για τον Ορφέα ότι εκτός από μουσικοθεραπεία, αρωματοθεραπεία και άλλες φυσικές μεθόδους, χρησιμοποιούσε τη μάλαξη ώς θεραπευτικό μέσο.

Τον 4ο αιώνα, ένας Κινέζος βελονιστής, ονόματι Κο Χουνγκ, ανακάλυψε ότι η πίεση στα πέλματα και η ταυτόχρονη εισαγωγή βελόνων προάγει την ίαση και την αποσυμφόρηση της ενέργειας. Πολλές φορές η ρεφλεξολογία θεωρείται “βελονισμός χωρίς βελόνες”.

Η ρεφλεξολογία είναι ολιστική πανάρχαια ειδικότητα, της οποίας η εφαρμογή απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης ενός ατόμου -σώμα, νου και πνεύμα. Σκοπός της είναι να ενισχύσει την αυτοθεραπευτική δύναμη του οργανισμού πράγμα που συμφωνεί με τις διδασκαλίες του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη αλλά και του Δημόκριτου οι οποίοι μιλάνε για τη “φύση του όλου” του σώματος, για την “αυτόματη ίαση”, για τη μετάδοση μηνυμάτων από τα υγιή μέρη στα υπόλοιπα μέρη και την ενότητα των πάντων.

Πηγές: “Πλήρης Οδηγός Ρεφλεξολογίας”- Δρ. Μιχάλης Κυριακίδης, εκδ. Π. Κυριακίδη Α.Ε. & “Ρεφλεξολογία, το πλήρες εγχειρίδιο” – Αν Τζιλάντερς εκδ. GAIA και Αλκίμαχον.

(Οι ανωτέρω πληροφορίες του άρθρου είναι ενημερωτικές και  δεν έχουν σκοπό να υποδείξουν θεραπεία, ούτε την πρόθεση να αντικαταστήσουν τυχόν ιατρική συμβουλή ή ιατρική οδηγία.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε την έγκριση του θεράποντα ιατρού σας.)